
İlhan Tekeli Şehircilik Kültür Vakfı Yiğit Gülöksüz İmece Evi 22.06.2019
İlhan Tekeli Şehircilik Kültürü Vakfı olarak vakıf amaçlarımız doğrultusunda şehircilik alanında genç araştırmacı ve akademisyenlerin birbirleriyle etkileşimini arttırmaya yönelik Doktora Masası kurmuş bulunuyoruz. İTŞKV Doktora Masası, şehircilik kültürü altında yer alan tüm alanlarda yürütülmekte olan doktora tezlerinin fikri gelişimine katkı sunmaya ve akademik çalışmalarımızın iyileştirilmesine odaklanmaktadır. Vakfımız onursal başkanı Prof. Dr. İlhan Tekeli yanı sıra katılım sağlayacak tüm dostlarımızın katkı sunması beklenen bu etkinliklerle, şehircilik kültürünün yaygınlaştırılması ve günlük yaşamımızın kalitesine yönelik farkındalığın arttırılması amaçlanmaktadır. Her ay düzenlenmesi planlanan Doktora Tezleri Masası’nda sunulacak (yürütülmekte olan) doktora tezleri, alanımız üzerinde birlikte düşünmeyi teşvik edecektir. Bu doğrultuda vakıf dostumuz tüm akademisyen ve doktora çalışması yürüten araştırmacıları, Doktora Masası’na davet ediyoruz. Her bir Doktora Masası birleşiminde (en fazla) iki adet çalışmanın sunularak tartışılması, İTŞV’yi danışman akademisyenlerin temsil etmesi (toplantı yönetimi), yorum ve katkıların Prof. Dr. İlhan Tekeli tarafından yönlendirmesi amaçlanmaktadır.
Yorum ve Katkı : Prof.Dr. İlhan TEKELİ, ODTÜ
ANKARA’DA GEÇİCİ KORUMA KAPSAMINDAKİ SURİYELİLERİN MEKANSAL DAĞILIMI VE FARKLILAŞAN GÜNDELİK YAŞAM PRATİKLERİ
2011 yılında başlayan Suriye iç savaşı, yoğun bir nüfusun ülkesinden zorunlu olarak ayrılmasına neden olmuş ve 2011-2015 yılları arasında Suriye sınırında uygulanan açık kapı politikası sonucu Türkiye, milyonlarla ifade edilen bir göçmen nüfusa ev sahipliği yapmaya başlamıştır. Ülkesinden isteyerek ya da zorunlu olarak ayrılan Suriyeli göçmenlerin, Ankara kent bütünü ve Altındağ ilçesindeki yeni bir yaşama ekonomik ve sosyal anlamda tutunma pratiklerinin mekansal olarak etkilerini koymayı amaçlayan bu tez çalışması “kentsel adacıklar” (urban enclaves) ve “gündelik yaşam pratikleri” kavramsal temellendirmeleri üzerinden ilerlemekte, nicel ve nitel yöntem ve verilerin bir arada kullanıldığı karma yöntemli araştırma deseni kullanmaktadır.
KENTSEL KÜLTÜREL MİRAS ALANLARINDA ALAN YÖNETİMİ SINIRLARINI BELİRLEMEK İÇİN COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİ TABANLI BİR YÖNTEM ÖNERİSİ
Somut ve somut olmayan kültürel mirasın ve planlama hedeflerinin mekana adreslenmiş konumlar üzerinden değer odaklı bir yaklaşım ile ele alınması, kentsel kültürel miras alanlarında alan yönetim sınırını belirlemek için önemli fırsatlar sunmaktadır. Fiziksel tanımlı bir sınır olarak alan yönetimi sınırı, kentsel kültürel miras alanları için günümüzde mevcut sit sınırı, halkın katılımı ile belirlenen sınırlar veya planlama otoritesinin belirlediği sınırlar olarak uygulanmaktadır. Bu tez çalışmasında, kentsel kültürel miras alanlarında alan yönetimi sınırlarının belirlenmesinde; koruma-kullanma, ekonomik değer, ulaşım ve erişim, sosyal ve kültürel değer vb. konular, Analitik Hiyerarşi Süreci kullanılarak somut bir değerlendirme yöntemi geliştirilmekte ve önerilen yöntem Ankara Tarihi Kent Merkezi örneğinde uygulanmaktadır.
Yer : İTŞKV Yiğit Gülöksüz İmece Evi

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Kubbealtı 19.11.2019
Sunum: Dr. Emrah Söylemez (2017-2018 İlhan Tekeli Doktora Tez Ödülü)

Çankaya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mavi Salon 28.11.2019
Sunum: Esma Aksoy-Khurami (2017-2018 İlhan Tekeli Yüksek Lisans Tez Ödülü)
Başlık: Türkiye’de Konuta Ekonomik Erişebilirlik.

Kadir Has Üniversitesi Galata Salonu, 18.12.2019
Program:

Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Yükseliş Salonu 18.02.2020

Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Yükseliş Salonu 12.03.2020

Zoom Programı Üzerinden Online Olarak Gerçekleştirildi 29.11.2020
29.11.2020 (Pazar) günü 14.30’da 3×30 dk “webinar” etkinliği planlamış bulunuyoruz. Tez masamızda, 2019 İlhan Tekeli Tez Ödülüne layık görülen doktora ve yüksek lisans tez çalışmalarının sunumları, ödül sahibi araştırmacılar tarafından yapılacaktır.
Birinci sunum doktora dalında ödüle layık görülen Sn Dr Leyla Bektaş-Ata tarafından yapılacaktır. Dr. Bektaş-Ata, “Kentsel Dönüşümün Eşiğinde Ev, Mahalle ve Kent Deneyimi: Limontepe Örneği” başlıklı doktora teziyle kentsel dönüşüm sürecindeki bir alanın (Limontepe, Karabağlar, İzmir) mekan-insan ilişkileri esaslı mikro-sosyolojik analizini yapmaktadır. Dr.Bektaş-Ata’nın ödüle layık görülen tezi Sn Prof. Dr. Suavi Aydın danışmanlığında yürütülmüş, Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından kabul edilmiştir.
İkinci sunum ise yüksek lisans dalında ödüle layık görülen Sn Mert Akay tarafından yapılacaktır. Sn Akay’ın “Parsel Temelli Şehircilik İçin Algoritmik Tasarım Denetimi: Türkiye’deki Mekânsal
Planlama Bağlamında Bir Model Önerisi” başlıklı çalışması, konvansiyonel planlamaya alternatif olarak tasarım temelli parametrik planlama yaklaşımını önermektedir. Modelin, kentlerin değişken bağlamına ve karmaşık yapılarına daha uygun olduğunu ileri sürmektedir. Sn Akay’ın ödüle layık görülen tezi, Doç. Dr. Olgu Çalışkan danışmanlığında yürütülmüş, ODTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından kabul edilmiştir.
İlginizi çekeceğini umduğumuz sunumlara ve sonrasındaki tartışmalara aşağıdaki bağlantı adresinden kayıt yaparak katılabilir, akademik alanımızın bilgi birikimine katkı sunabilirsiniz.
Açılış Konuşması
Dr. Leyla Bektaş Ata'nın Sunumu
Mert Akay'ın Sunumu
Tartışmalar ve Değerlendirmeler

Zoom Programı Üzerinden Online Olarak Gerçekleştirildi 29.11.2020
Meeting ID: 947 3276 4136
Passcode: 121854