Arşiv
Dukkan_Usr
11 ay ago

İlhan Tekeli'nin Kendi Kaleminden Biyografisi

Prof. Dr. İlhan TEKELİ, Şehir ve Bölge Plancısı, Sosyal Bilimci. 1937’de İzmir’de doğmuştur. İlk ve orta eğitimini İzmir’de almıştır. İzmir Atatürk Lisesi’nden mezun olmuştur. 1960 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü’nü bitirmiştir. 1964’te Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde, 1966’da Pennsylvania Üniversitesi’nde Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı’nda yüksek lisansını, 1968’de ise İTÜ’de yine Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı’nda doktorasını tamamlamıştır.

1970 yılından emekli olana kadar Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yapmıştır. Tarih Vakfı’nın kurucularından ve ilk başkanıdır. 2004-2008 yılları arasında YÖK Genel Kurul üyeliği yapmıştır. 1989 yılında Selim İlkin ile birlikte Sedat Simavi Sosyal Bilimler Ödülü’nü almıştır. 1994 yılında Mustafa Parlar Bilim Ödülü’nü almıştır. 1996 yılında Türkiye Bilimler Akademisi yönetim kurulu üyeliğine seçilmiştir. 2011 yılında Hükümetin üyelik seçimlerine müdahale etmesi üzerine istifa etmiş, Bilimler Akademisi’nin kurucuları arasında yer almıştır. 1999 yılında Mustafa Parlar Eğitimde Üstün Başarı, 2006 yılında TÜBİTAK Hizmet Ödülü’ne layık görülmüştür. 2009 yılında TASAM Stratejik Vizyon Ödülü, 2014 yılında TMMOB Mimarlar Odadı Mimarlığa Katkı Ödülü, 2016 yılında Sakıp Sabancı Sosyal Bilim Uluslararası Araştırma Ödülü, 2019 Türk Serbest Mimarlar Derneği’nin İzmirdeniz projesi dolayısıyla verdiği jüri özel ödülünü almıştır. Aldığı ödüllerin yanı sıra birçok yerel yönetim (İstanbul, Ankara, İzmir, İzmit, Belediyeler Birliği vb.) ve farklı ölçekteki kurumlarda danışmanlıkları da bulunmaktadır.

Başta Selim İlkin olmak üzere, Yiğit Gülöksüz, Erdoğan Soral, Tarık Okyay, Gencay Şaylan, Raşit Gökçeli ile ve yalnız olarak yazılmış 110’u aşkın kitabı bulunmaktadır. Bilimsel yazıları Tarih Vakfı Tarafından 26 cilt halinde yayınlanmıştır. Şehir planlama, bölge planlama, sosyal sistemler, makro-coğrafya, yerel yönetimler, iktisadi politikalar, iktisat tarihi, şehir tarihi, belediye tarihi, eğitim planlaması, bilim felsefesi ve tarih yazıcılığı konularında 660’ı aşkın bilimsel yazı ve bildirisi bulunmaktadır.